Jag är inte bara högkänslig, jag är sensationssökare också!

Efter en nattlig långfärd, sittande framför två, högljudda, storvuxna vodkapratande ryssar mellan Sverige och Bangkok blev det inte många timmars sömn. Och inte inatt heller då jag beställt väckning kl 03.00 och nu 03.45 sitter på en ganska folktom flygplats i Bangkok och inväntar mitt flyg mot Denpasar och Bali. Har precis fått in en soyalatte och min allra första, men långt ifrån sista favoritsmoothie, mango/passionsfrukt som jag sitter och njuter av. Trött men lycklig känner jag hur fjärilarna i magen börjar dansa och är exalterad över att snart vara på väg mot grönskan och all kommande njutning.

Trots min morgontrötthet och denna tidiga morgon kommer jag på mig själv under min promenad till gaten visslandes och sjungandes på ”Dont you worry dont you worry child, cause heaven´s got a plan for you”. Jag börjar fundera på hur det kommer sig att jag fick just den låten på hjärnan och analyserar låttexten. Men mitt tankeflöde bryts då jag lägger märke till en ung, söt tjej, iklädd breda, rostmönstrade thaibyxor och ett slitet linne i svart med håret uppsatt slarvigt i en knut. Hennes handleder är prydda med armband i alla dess färger och hon ser ut att ha varit på resande fot ett bra tag. Men det som drar till min uppmärksamhet mest är de färgstarka turkosa örhängena med inslag av korallfärg som hänger ner mot hennes axlar. De gör sig extra vackra mot hennes solbrända hy. När jag passerar henne där hon sitter väntande vid sin gate kan jag inte låta bli att kommentera: 

– Nice earrings, where did you buy them? 

Hon skiner upp i ett leende:

– Here in Bangkok. 

– Ah, how nice! I will look for them on my way back! 

Jag fortsätter mitt visslande och känner mig på gott humör. Får huka mig för att inte slå i huvudet i det låga taket när jag kliver på transportbussen som ska ta mig ut till flygplanet. Bakom mig hör jag en man skratta till och utbrister med en irländsk brytning: 

– Sometimes I wish I was a hobbit. 

– Jag vänder mig om och ler:

– Me too.

Vi inleder ett samtal på bussen i glad ton. Han och hans flickvän är på väg till Bali för 10 dagars semester. Därefter ska de flytta till Nya Zeeland. Rent utseendemässigt ser de ut som ett omaka par. Hon med sina guldbruna ögon, mörka hår och släta hy visar sig vara från Spanien. Han med sina halvlånga röda lockar, blåa ögon och fräkniga hy är ifrån Irland och de träffades på Malta. Vilken spännande livsresa tänker jag och berättar att Nya Zeeland står på min bucketlist. När vi rett ut deras nationaliteter frågar de vart jag är ifrån. Innan jag hinner svara fäster tjejen blicken på min tröja och säger: 

– I know, Sweden right?!  

Jag tittar ner på min gråa huvtröja och upptäcker att jag har ett litet emblem i rosa som är formad som en princesskrona och med små bokstäver står det Sweden. Jag tittar upp och ler: 

– Yes, I am the princess of Sweden, travelling undercover.  

Vi börjar skratta alla tre varpå vi stiger på planet och önskar varandra en trevlig flygresa.  

Det är det här min sensationssökande sida älskar med att resa, man släpper kontrollen och vet inte vilka nya äventyr, upplevelser, möten eller situationer man kommer ställas för. Och det är det som gör det hela så spännande.  

Jag har tidigare skrivit en del om hur det är att vara högkänslig och känner igen mig mycket i det. Men det var först när jag för en tid sen läste en artikel om HSS, highly sensation seeker, högkänslig sensationssökare som poletten trillade ner. Jag kände mig så träffad och rös i hela kroppen av igenkänning. Många bitar jag funderat över föll på plats och insikten blev stor:  

– Jag är inte bara högkänslig, jag är sensationssökare också! 

Högkänslig sensationssökare, är ett personlighetsdrag som innebär att man har en stark drift inom sig att uppleva saker, en enorm nyfikenhet som är svår att stoppa, men man tar ändå inga livshotande risker utan är klok och försiktig i sin framfart. HSS-personer kommer ofta på nya saker att göra, nya idéer och resmål att åka till och har sällan tråkigt. Inom HSS-personer hittas bland annat personer som är de bästa festfixarna och alltid har något roligt upptåg på gång.  

Det som skiljer oss som är högkänsliga men också HSS (high sensation seeker) och de som endast är sensationssökare åt, är att en HSS gärna vill utforska nya saker, men tar inte allt för många risker, åtminstone inte farliga. Man är djärv men orolig, blir lätt uttråkad men också lätt överväldigad och det råder ständigt en konflikt mellan de två delar som styr en. Det kan leda till en hel del beslutsångest vilket jag väl känner igen. Den högkänsliga sidan vill ”vänta och se” vilket är ett hinder för sensationssökaren som vill kasta sig ut i det nya. Mycket i vår kultur uppmuntrar det sensationssökande beteendet och det är oftast den sensationssökande delen i en som vinner konflikten då nyfikenheten, tävlingsinstinkten och risktagandet tar överhanden. Men man får passa sig så man inte blir för överstimulerad och utmattad av allt det goda. Den högkänsliga delen är en bra strateg som hjälper en att vinna eller få ut så mycket som möjligt i en ny situation, eller utforska mer i den nya miljön. Men den högkänsliga sidan behöver också vila, mindre yttre stimuli och en chans till bearbetning av tankar och känslor. Det gäller att lära sig att skapa balans och tillfredsställa båda sidor och det är det jag jobbar på nu när jag förstått hur jag fungerar. 

Och här på Bali, Ubud där jag nu befinner mig i skrivande stund finns alla möjligheter till att öva på detta. Sensationssökaren i mig blir så exalterad och vill gärna upptäcka och testa allt som är nytt för mig här men jag försöker anpassa så att jag gör saker som båda delarna gillar. Eller att jag låter den ena delen av mig gå på upptäcksfärd ena dagen och så får den andra delen sin vila och tid till bearbetning den andra dagen. Idag har jag till exempel tagit mig tid för läsning vid poolen, yoga och skrivande i lugn och ro, omgiven av all vacker grönska. Imorgon bär det ut på ett heldagsäventyr på moppe där min sensationssökare får upptäcka nya platser och kicken av att färdas fritt ute på vägarna. Det ger också bra med övning att bo tillsammans med en vän som jag gör nu, att lära sig att anpassa sig till varandra men samtidigt också vara ärlig med sina behov och egentid. 

Att vara högkänslig och sensationssökare är enligt Anna Candela ett vinnande koncept om man lär sig att acceptera och använda båda sina sidor. Och det är min strävan. Min livslust är så stark och jag vill leva livet fullt ut, på det sätt som jag kan, med mina personlighetsdrag! 

Känner du igen dig i högsensationssökande, HSS och vill veta mer, kan du gå in här, läsa mer och göra ett test: http://hsperson.com/test/highly-sensitive-test/.  

Kärlek från Bali ❤  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s