Jag älskar att äta och njuta av livet!

IMG_7012Peru tillhör en av de främsta länderna i världen som erbjuder en bred mångfald av gastronomiska upplevelser och är ett paradis för den som älskar att äta. Och jag kan inget annat än att hålla med. Detta trots att jag varken äter kött eller kyckling som de äter mycket av här. ”Pollo a la brasa” är en klassiker som man ser skyltar om i vart och vartannat gatuhörn, framförallt i Cusco. Får erkänna att jag provsmakade en bit av en kompis alpackastek bara för att ha provat och det smakade ungefär som en saftig oxfilé och blev en av studenternas favorit i Cusco. Marsvin som är en specialité smakade jag aldrig av och när mina studiekamrater serverades den hel med huvud, blottande sina tänder och med stirrande ögon, tappade jag nästan aptiten. Men, så mycket goda grönsaker, fisk och skaldjur här finns. Avokadon är ljuvlig och det äter jag ofta och varje dag beställer jag en färskpressad juice av mango, passionsfrukt, melon eller en mix av flera frukter. Lemonaden här är helt enastående och citrussmaken distinkt. Det dricker jag i stort sett till alla måltider. All frukt och grönsaker smakar så mycket mer här och jag önskar man hade kunnat få till den smaken hemma.  

IMG_5577Jag hade turen att hamna i en familj i Cusco där ena sonen studerar till att bli kock så till lunch, som är den största måltiden i Peru, serverades jag varje dag olika tre-rätters och snällt nog anpassade han rätterna efter min västkustvegetariska kosthållning. Till förrätt blev det oftast en soppa, sparris eller quinoa med grönsaker. Och till huvudrätt märkligt nog kombinationen av både potatis och ris med grönsaker eller fisk. Och min favoriträtt kom att bli fisken Trucha, som jag skrivit om innan, med en kryddig chilibaserad sås, Uchucuta. Till efterrätt fick jag allt ifrån olika frukter till mer avancerade och krämiga desserter som pannacotta. Och jag minns framförallt pannacottan som var gjord av vanilj, jordgubb och passionsfrukt, mmm. Jag betvivlar inte att Cristian kommer att lyckas med sin dröm, att om några år öppna en restaurang i Paris. Jag har redan bokat bord! 

IMG_6628På kvällarna i Cusco gick vi oftast ut och åt och jag har varit på riktigt bra restauranger så säg till om du ska till Cusco, jag delar gärna med mig av mina tips. Cicciolina, Uchu, Fallen Angels, Olé olé tapas och Greenpoint för att nämna några. Det är inte svårt att hitta vegetariska alternativ på menyn i Cusco och området kring San Blas är ett mekka för vegetarianer med många vegetariska restauranger att välja bland. Lite svårare har jag haft i de mindre städerna jag har besökt de senaste dagarna. Igår kväll när hungern gjorde sig påmind letade jag febrilt efter ett ställe i närheten av mitt hotell som serverade fisk eller vegetariskt. Det slutade med att jag fick en gatukökskille att steka till en ”ägghamburgare” med grönsaker. Lite salsa på det och det satt som en smäck. Det blev helt klart den billigaste måltiden hittills. Endast sex kr ville han ha för den. Annars kostar en måltid på restaurang normalt cirka 15-20 soles, 40-50 kr. 

IMG_7341 I förrgår däremot när jag befann mig vid stranden i Huanchaco, hittade jag vid lunchtid med hjälp av min Lonely planet till ett litet vegetariskt smultronställe, Otra Cosa. De hade så mycket gott på menyn att jag hade svårt att välja. Det blev till slut en crepes fylld med grönsaker och ost. Och efter att ha haft lite hemlängtan dagen innan och såg att de hade kaneläppelpaj på menyn tvekade jag inte en sekund för att ta efterrätt. Den serverades varm med vaniljglass. Pricken över i-et hade varit om den hade täckts med äkta svensk, kall vaniljvisp men det var gott nog som det var. Jag förflyttades i tankar och känslor till en svensk sommardag, sittandes i hammocken, småpratande om livet med Moster Maggan i hennes grönskande och vackra trädgård. Ja, det finns både människor och viss mat jag kan sakna här men det känns fint att längta också. Det blir ännu roligare att träffas när jag väl är hemma och så mycket godare kommer det att smaka när jag får äta det jag längtat efter. Och något jag verkligen kan få cravings efter emellanåt är lakrits, både sött och salt. Det finns inte här. Det är nog det första jag kommer köpa när jag kommer hem och mumsa i mig. En bekvämlighet som jag saknar mycket i Sverige också är att man får slänga toapappret i tolettstolen. Det ser jag fram emot att göra! 

IMG_7343Lustigt nog efter att jag fått i mig den ljuvliga ”svenska” äppelpajen träffade jag en svensk tjej på stranden. Det var första svensken jag träffade efter 6 veckors tid. Varken i skolan eller längs min resväg har någon svensk tidigare korsat min väg och jag har förstått att det inte är så många svenskar som reser här. De flesta jag träffat från Europa är ifrån Schweiz, Tyskland eller Holland. Jag blev lite ställd först när jag skulle börja prata svenska eftersom jag inte gjort det på så länge. Den senaste jag skypade med var en vän i Holland så även då blev det engelska. Men det var skönt att bara få babbla på sitt egna språk. Svenskan visade sig vara en läkarstudent som tillsammans med sin vän hade gjort sin läkarpraktik i Lima och därefter rest runt lite. Nu hade de bara två dagar kvar till hemfärd och det kändes motigt.. Det verkar som de sju veckorna hon varit iväg fått henne att reflektera över livet och att det finns så många möjligheter och även andra vägar att välja i livet än den hon valt. Jag berättade om mina förändringar de senaste två åren och hon blev nyfiken på att läsa min blogg. Och visst är det så. Distansen till Sverige, de spontana möten och framförallt tiden man har under sitt resande ger en möjlighet att reflektera över mycket, framförallt när man reser själv. Hur vill jag leva, vad är viktigt för mig? Hur spenderar jag min tid och hur vill jag spendera min tid? Vilka människor där hemma längtar jag efter och vilka saknar jag inte alls? Vilka människor som jag möter tycker jag om och varför? Vilka tycker jag inte om och vad kan det bero på? Hur reagerar jag i olika situationer, vad är svårt för mig, vad är lätt för mig? Tankar som kanske även dyker upp på hemmaplan men där vi flesta är fullt upptagna med jobb och aktiviteter och inte tar oss tiden för att fundera över de faktiskt riktigt viktiga frågorna i livet. Nya intryck föder nya idéer och tankar och jag är lär mig mer om mig själv hela tiden. Jag är glad och tacksam för att jag ger mig den här tiden och skapat den frihet som jag har på ett helt annat sätt idag. Och jag är fast besluten att fortsätta hitta lösningar och arbete för att kunna leva ett friare liv och har redan planer på vart nästa långresa ska gå 🙂 Men där är vi långt ifrån nu. Först ska jag njuta fyra veckor till av Peru och sen ska jag hem och njuta av våren och sällskapet av familj och vänner. 

  
 I skrivande stund sitter jag på en buss på väg mot surfstaden Mancora som erbjuder de bästa stränderna i Peru. Här tänkte jag njuta av strandliv i minst en vecka innan det är dags att bege mig mot Iquitos och Amazonas. De sista två veckorna har jag hunnit med och upplevt mycket men bara stannat kortare tid på varje ställe. Det ska nu därför bli extra skönt att landa på en plats under en lite längre tid.  

IMG_6581Sen jag skrev sist har jag varit i Puno och världens högst belägna sjö, Titicacasjön. Där besökte jag folket som bor på flytande, konstgjorda öar, uppbyggda på endast vass. Tillsammans med tre andra fick jag sen sova över hos en gästvänlig, lokal familj på en vacker naturö, Amantani, med fantastisk utsikt över Titicacasjön. Och där hela befolkningen passande nog var vegetarianer. Fick bland annat avsmaka den peruanska majsen. Den är inte lika söt och gul som den svenska, men smakrik, mycket större, fastare i konsistens och man har inte majsrester kvar mellan tänderna när man ätit den 🙂 Har även blivit beroende av de rostade majskornen med salt som man oftast får som lite snacks innan maten på restauranger eller som tilltugg till öl, vin eller drinkar. De är som Pringles, once you pop, you can’t stop! Under Titicacaresan fick jag bra kontakt med ett par från Argentina som välkomnade mig att hälsa på i deras strandhus längs kusten i Argentina. Det lät inbjudande och jag övervägde det för en stund. Samtidigt kände jag att det fortfarande finns så mycket kvar av Peru jag vill se. Och jag kommer definitivt åka tillbaka till Sydamerika så det får bli nästa gång.  

IMG_6815Jag mellanlandade därefter i Cusco innan jag fortsatte till Arequipa, Colca Canyon och beskådade de vackra vyerna och de mäktiga kondorerna. En svishade förbi rakt över huvudet på mig och jag hörde suset från dess vingslag. Jag lyxade till det med en natt på hotell med pool innan jag åter mellanlandade i Cusco. Det kostade ca 350 kronor. Annars brukar jag bo för 100-200 kronor/natt. Då får jag eget rum, oftast inklusive frukost, ibland delat badrum och ibland eget. Jag har insett att jag är lite för bekväm med att bo i sovsal med andra och tycker det är skönt och värt med eget rum. Brukar använda Tripadvisor och Booking och haft riktigt trevliga boende hittills. Både vad gäller personal och rum och har sovit väldigt gott.  

IMG_7309Tillbaks i Cusco bestämde jag mig för att det var dags att lämna Cusco för gott och bege mig norrut. Jag hade en riktigt rolig sista dans och utekväll med mina klasskamrater och vi åt fantastiskt gott. Mahi, Mahi, en vit fisk på hett stekbord med sötpotatismos, avokadosallad och tre olika kalla såser därtill.  

  Jag tog flyget till Lima och efter en natt där var min plan att ta en långbuss direkt till Mancora. Men efter ett intressant samtal med taxichauffören från flygplanet ändrade jag mig och ställde om mina planer. Istället begav jag mig mot Nasca där jag flög över de berömda Nascalinjerna, ett samlingsnamn för ett stort antal geoglyfer som återfinns i ett ökenområde mellan städerna Nasca och Palpa. Endast ifrån luften kan man se vad de föreställer och de är än idag ett av världens stora mysterium, vem gjorde dem och varför? Vissa teorier hävdar till och med att det var aliens som skapade dem.  

IMG_7123Efter flygturen checkade jag ut från mitt hotell och begav mig med buss till ICA och Huacuchina, den omtalade lagunen mitt bland vidsträckta sanddyner. Det kunde varit ett litet paradis men på grund av påsktider var det belamrat med turister och barnfamiljer så där stannade jag bara för att äta. Fortsatte istället till Paracas där jag spenderade natten och dagen därpå. En av de bästa dagarna under de här två veckorna och första dagen vid havet. Åkte med en båttur ut till Islas Ballestas och fick beskåda och lyssna till sjölejonens groteska körsång, såg pingviner som vickade sig fram så sött med sina stjärtar och otalt med fågelsorter. På vägen tillbaks mot land hade vi även turen att se några delfiner hoppandes förbi båten. Jag älskar verkligen djur och ser fram emot kommande djungeltur i Amazonas.  

IMG_7247Dagsturen fortsatte mot Reserva Nacional De Paracas och det kändes som att stå mitt i öknen när vi klev av bussen. Vi var omgivna av kilometerlånga sanddyner och fullt av snäckfossiler i marken. Inte en grön växt så långt ögat kunde nå och nationalparken omgavs av havet. Vi besökte tre olika stränder och åt lunch vid en. Dumt nog hade jag glömt min bikini så istället för att bada satt jag länge och njöt av min färska Cevichelunch och en Pisco sour därtill. Jag provade även Ceviche i Cusco men här där den är ännu färskare var den snäppet bättre. 

IMG_6953Men den bästa jag smakat hittills var i Lima på den mest berömda skaldjursrestaurangen där, La Rosa Nautica. Och flera av er har säkert sett mitt inlägg på Facebook om denna utsökta måltid. Det var inte bara måltiden i sig som gjorde att det smakade så förträffligt utan hela upplevelsen. Där satt jag själv, på en brygga, på en restaurang ute på havet och beskådade solens reflekterande strålar i havet, muskulösa surfare i väntan på att fånga de stora vågorna, paraglidingsskärmar i olika färger över den branta klippkanten som skiljer havet och Limas fastland åt i stadsdelen Miraflores. Och till det åt jag helt klart en av de bästa middagarna hittills, en mix av Ceviche med ett passande argentinskt vin. Till efterrätt tog jag en chokladsufflé. På vilken hovmästaren hällde över en kall, ljus kaffe och chokladkräm som gifte sig perfekt med den varma chokladsufflén. En tugga av den och håret ställde sig på mina armar och underlivet drog ihop sig. Kände mig som världens lyckligaste människa och så tacksam för att jag får uppleva allt jag gör. Självklart hade det varit ypperligt att få dela denna magiska stund med någon närstående men samtidigt är jag så glad att jag kan känna sådan äkta lycka på egen hand. Visst sköljer ensamhetskänslorna över mig emellanåt men det kan de göra på hemmaplan också. Och överlag mår jag väldigt bra. 

IMG_6984Det känns lätt och säkert att ta sig runt med buss och det finns flera bussbolag att välja mellan. Den lyxigaste varianten jag har åkt med hittills är Cruz del sur. Det är som att åka flygplan. Du checkar in ditt bagage, går igenom en säkerhetskontroll och väntar vid en ”gate”. I bussen har du en TV-monitor på sätet framför och flera filmer att välja mellan. Till skillnad från flyget har du stora, bekväma, skinnsäten, fällbara till 160 grader. Du får filt och kudde och serveras lunch eller kvällsmat beroende på vilken tid på dygnet du åker. Och behöver du assistans så finns servicepersoner ombord. Och det är prisvärt, en resa på ca 7-10 timmar kostar 100 soles, 250 kronor.  

Bussen jag åker med idag däremot är en ekonomibuss med ett billigare bolag. Receptionisten i Chiclayo där jag sov senast hade tyvärr fel vad gällde busstiderna så istället för att ta en direktbuss i sex timmar från Chiclayo till Mancora har jag fått byta två gånger. Men jag har ingen brådska och det är det som är så skönt. Att ta dagarna som de kommer och följa flödet.  

  När jag skulle bege mig tillbaks från Paracas till Lima var det på grund av påsken fullt på alla bussar. Jag hade reserverat en hotellnatt i Lima så var inställd på att komma dit. I samma stund som jag övervägde att ändra min plan och boka om, erbjöd sig ett par från Lima och deras argentinska vän mig att åka med i deras bil. De var inte främmande för mig och varit med under hela dagsutflykten och jag fick ett gott intryck av dem, så jag tackade ja. Det blev en härlig biltur. Med nedvevade fönster körde vi kustremsan upp mot Lima, lyssnande på medryckande latinoamerikansk musik och småpratade på spanska. Det visade sig att vännen från Argentina var där genom arbetet och förenade nytta med nöje. Han var endast 27 år gammal men redan VD för något vattenföretag och hade en svit på en av de finaste hotellen i Miraflores. Han ville försäkra sig om att jag säkert hade ett hotellrum för natten och var beredd att boka och betala ett rum till mig annars. Men när jag såg priserna på hans hotell och förstod att de endast hade sviter kvar tackade jag snällt nej. Även om han hade betalt hade jag haft svårt att ta emot ett sådant erbjudande från någon jag nyss träffat. Så istället blev det en natt på ett hotellrum med delat badrum i centrum av Lima. Gott nog för mig och jag kan tipsa om det här hotellet, Santa Rosa. Receptionisten var otroligt gästvänlig och tipsade mig om mycket. Det var också hon som fick mig att bestämma mig för att stanna på två ställen längs med vägen till Mancora istället för att ta direktbuss dit i 20 timmar. Så jag sov över i Trujillo och Chiclayo på vägen upp, två kustnära städer med mycket historia. Och det var på stranden utanför Trujillo, Huanchaco, som jag åt den goda äppelpajen. I Chiclayo njöt jag av Arroz con mariscos, ris med skaldjur, och det var en minst sagt generös portion.  

Ja, det finns verkligen mycket att njuta av i Peru och jag håller inte tillbaka. Vilket också visade sig på vågen när jag vägde in mig för flygningen i Nasca. Två kilo upp sen jag lämnade Sverige. Och jag är inte förvånad. Förutom allt gott jag har ätit har jag inte rört på mig så mycket sen Inkaleden och åkt mycket bussturer. Men det ska jag försöka ändra på i Mancora och gå långpromenader längs stranden, leta mig till något yogapass, dansa salsa och vem vet, kanske jag även testar på att surfa? Voy a ver! 

Ha en underbar helg! 

Kärlek från Peru                                     

2 tankar om “Jag älskar att äta och njuta av livet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s