Plötsligt har jag två hem i Cusco!

 Torsdag förmiddag. Det har regnat hela natten och morgonen men i skrivande stund när jag tittar ut genom mitt fönster skiner solen, fåglarna kvittrar och vårkänslorna infinner sig. Att vädret kan förändra sig snabbt är ett ganska vanligt fenomen här i Cusco. Solen kan skina men så plötsligt blir himlen mörkgrå och förbytts mot regnskurar. Vädret påminner lite om Balivädret i februari, men där är det mer tropiskt varmt trots att det regnar. Här kan det bli riktigt kallt och de senaste nätterna har jag till och med sovit i underställ. De har inga värmeelement här i husen och jag som är så frusen av mig tar på mig lager på lager om kvällarna. Här går man också med skorna inomhus, en märklig känsla av att man gör något som känns fel.

Jag känner mig väldigt trygg och hemma här i Cusco nu, något som jag har upptäckt att jag har lätt att skapa relativt snabbt på flera ställen. Det verkar som jag agerar så utåt också. I lördags blev jag mer eller mindre tvugnen att flytta till ett nytt hem. Carmen och hennes två söner som jag har bott hos de första två veckorna behövde hastigt bege sig till Lima under en veckas tid för att fixa med visum och ena sonens kommande kockstudier där. Stackarn hon hade sån ångest för att fråga mig om det var okej att jag flyttade in till hennes mamma, Alicia, under den här veckan. Hon bor bara fem minuters promenad bort. Först föreslog jag henne att jag kunde ta hand om lägenheten och bo där själv men hon påpekade att jag både har frukost och lunch inkluderat i boendet. Då svarade jag henne:

– Si’, por que’ no. Habra’ una nueva aventura.

Jag såg hur lättad och glad hon blev och hon tackade mig flera gånger om. Och det är så jag försöker leva nu, ta dagen som den kommer, följa flödet och till de som frågar om mina planer framöver brukar jag säga:

– No se, yo vivo dia por dia.

Carmen sa också att jag får behålla nyckeln och gå och komma som jag vill till lägenheten. Wifin fungerar bättre i hennes hem också. Så nu har jag två hem här i Cusco och det har känts väldigt skönt, framförallt de senaste dagarna då jag varit magsjuk. När jag flyttade in i lördags var Alicia magsjuk och jag tror tyvärr att hon smittade mig. Så i måndags och tisdags var jag helt ur form och då var det skönt att kunna gå bort till mitt andra hem och få vara ifred. För här i huset bor inte bara Alicia utan även två av hennes vuxna döttrar, två barn till en av dem och två hundar. Fullt hus. Fördelen är att de inte pratar engelska så jag behöver anstränga mig med spanskan. Men eftersom jag varit så dålig har jag känt mig introvert och dragit mig undan och tyvärr inte pratat mycket. Försökte gå till skolan i tisdags för att inte missa för mycket men jag hängde inte med alls och det kändes helt fel att vara där i mitt tillstånd. En klasskompis sa att jag såg helt blank ut i ansiktet. Alla pratade om hur kul det skulle bli på kvällen med indisk mat och karaokekväll, något som jag varit med och planerat. Jag kände hur olusten växte inom mig. Istället fick jag ligga nerbäddad sänkt med kramper i magen. Det var första gången sen jag anlänt som jag kände mig riktigt ensam, ledsen och längtade hem. Och jag tackar er kära vänner som håller kontinuerlig kontakt, känns extra fint att höra av er när man är i det tillståndet ❤

Men nu är energin tillbaka och humöret också. Det är märkligt hur mycket det kan påverka en när man är så dålig. Magen och ryggen är verkligen vår kärna i kroppen och när de är i olag, rubbar det hela hälsan och humöret. Tankarna flyger iväg och tyvärr inte alltid i de mest positiva banorna. Och jag känner mig därför väldigt tacksam idag och glad att det gick över så snabbt och att jag får må bra igen.

 Förutom flytt och magsjuka har det blivit en hel del njutningsfulla restaurangbesök, massage och salsadansande. Och vad jag älskar att dansa! Känner mig så levande, vital och lycklig när jag far fram på dansgolvet. Det får det bli mer av när jag kommer hem, Malin och Suzana, i höst blir det Dansforum igen! Restaurangerna vi har besökt har serverat alltifrån vegetariskt, pizza, tapas och i lördags var vi på en riktigt fin restaurang, Cicciolina. Åh, det var som en riktig matorgasm! Vi satt bakis, tysta och njöt till fullo. Till förrätt delade vi på en tapasrätt, räkor i sesamfrön med aioli och till huvudrätt tog jag Trucha, en fiskrätt som har kommit att bli min favoriträtt här i Cusco.

 Om jag förstått det rätt så finns den mer eller mindre bara här i Cuscoregionen då den fångas i floden här. Den ser ut som och påminner även lite till smaken som lax. Till den serverades det någon form av potatiskroketter och en ljuvlig, lite söt sås med koriandersmak. Mmm mm mm. Och imorgon ska en av våra lärare ta med oss på lunch för att smaka Ceviche, en peruansk fiskrätt från Peru som tillagas med färsk vit fisk och marineras med grön citron eller lime och kryddas med koriander, salt och röd lök.

 Även om jag trivs här i Cusco kan jag bli lite trött på avgaserna, trafiken och alla människor. Min promenadväg in till skolan går längs en stor trafikled och jag längtar efter att få vandra i tysthet, omgiven av vacker natur. Och nästa vecka kommer detta att uppfyllas. Skolan erbjuder att förflytta studierna en vecka till Sacred Valley, inkafolkets heliga dal som jag skrev om i mitt förra inlägg, för oss som vill. Detta utan extra kostnader och där kommer jag alltså att spendera min sista studievecka. Därefter blir det fyra dagar på Inkaleden. Och sen får jag se. Testade ett yogapass här i söndags och pratade med en tjej där som varit på ett shaman/yogaretreat som hon var supernöjd med. Det är jag lite nyfiken på. Men! Det tar vi när det är dags. Nu är det torsdag och nu ska jag njuta av min första riktiga lunch på några dagar.

Hasta luego mis amigos!

Jenny

4 tankar om “Plötsligt har jag två hem i Cusco!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s