Hur lever jag utan TV?

FullSizeRender-1Det slog mig häromdagen att jag inte har haft TV på över ett halvår nu. I våras skedde det naturligt då jag var ute och reste under tre månader, men nu har jag bott utan TV sen april och valt det. Om jag saknar den? Nej, inte direkt. De enda gångerna jag har saknat TV är när jag har varit sjuk, men då har jag tittat på film på datorn istället. Någon frågade mig för ett tag sedan:

– Men oj, hur kan du leva utan TV? Det hade jag aldrig klarat mig utan om jag hade bott själv.

Jag började snarare fundera över hur jag hade tid att titta på TV innan och inser att den tog upp en hel del av mitt liv. Eftersom jag har lätt för att leva mig in i saker fastnade jag ofta i filmer sent på kvällen som jag kände mig tvungen att se klart på. Även serier som sex and the city, 2 1/2 män, vänner och CSI kunde jag slukas upp av, trots att de gick i repris för tredje gången.

IMG_2542Så vad gör jag istället? Ja, den senaste tiden har bestått mycket av festligheter och sociala sammanhang, resor, både utomlands och i Sverige, kvalitetstid med vänner, en del jobb och träning. Och det har ju äntligen funnits dagar av sol så man har kunnat vara ute vid havet och njuta också. Den största skillnaden är kanske hur jag spenderar min tid när jag är hemma. Istället för att jag slänger mig på soffan och sätter på TV:n har jag börjat läsa mycket mer istället. Har väl alltid läst lite från och till, men den senaste tiden har jag kommit att älska böcker och kan inte bärga mig förrän jag får sluka nästa. Jag läser gärna romaner som har en lite djupare mening. Flera av Agneta Sjödins böcker har det blivit. Har alltid varit fascinerad av henne, hennes utstrålning och glädje. Men det var först för ca ett och ett halvt år sedan som jag efter att ha läst om henne i en tidning, upptäckte att hon hade skrivit flera böcker. Jag förälskade mig snabbt i de två första jag läste av henne, En kvinnas resa och En kvinnas hjärta. Hennes romaner återspeglar mycket av hennes eget sökande efter lycka och meningen med livet och hur man hela tiden växer som människa. De är välskrivna men ändå lättlästa. Hon delar med sig av kloka budskap och jag håller med henne i mycket av hur hon ser på och vill leva livet.

Den senaste boken hon kom ut med, Av egen kraft, sträckläste jag i en bussfärd ner till Halmstad och ville inte den skulle ta slut. Det är en väldigt vacker bok med jättefina foton på såväl natur, som recept och porträtt. Framförallt fascinerades jag av vyerna från pilgrimsvandringen och kastades tillbaka i mina egna minnen när jag själv vandrade den. Hon skriver om att hitta kraften inom dig, att leva inifrån och ut, inte utifrån och in. Att försöka hitta svaren inom en och inte låta ens liv styras av allt det som vi matas av varje dag från olika medier eller av andras åsikter om en. Utan istället att i allt sorl hitta sin egen sanning och det som känns sant för dig. Och det är precis det som jag har jobbat med mycket det senaste året och börjat våga leva efter. Det kan vara en utmaning många gånger att växa och förändras. Men det skulle vara än värre att stanna kvar där man inte vill vara. Det krävs också en hel del tid och som Agneta skriver i sin bok, så kan man behöva stänga av det sociala flödet emellanåt, ta en paus från världen omkring dig och landa i det som är du. Det här är något jag känner igen mig mycket i. Jag älskar att träffa människor, nya spännande möten och befinner mig gärna i sociala sammanhang. Men samtidigt älskar jag och inte minst kräver och behöver en hel del egentid för att landa i mig själv och hämta energi. Att sitta och skriva eller bara reflektera över det jag varit med om, känna in och känna efter hur jag mår och vad jag behöver. Skulle jag inte ge mig denna tiden skulle jag bli stressad och må dåligt. Igår efter en fullspäckad vecka kände jag starkt att jag behövde tid för mig själv och sa till några vänner som frågade vad jag skulle göra idag:
– Då ska jag spendera tid med Jenny, bara vara och göra det som faller mig in.
Hoppas du också ger dig den tiden emellanåt, den är mycket värdefull.
Jenny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s