Reflektion

julmysYtterligare en skrivarträff på Marieborg folkhögskola i Norrköping är till ända. Det var den sista för den här terminen. Som vanligt; härlig miljö, energi och inspiration! Jag som gillar julen med advent, pyssel, ljus och allt vad den innebär, initierade också till att vi skulle ha lite adventsmys ihop nu när det var sista gången innan jul. Så igår kväll mös vi till det med glögg, pepparkakor, julgodis, vin och ostbricka. Uppskattar det mycket nu när jag är tjänstledig och missar firandet med julbord, lucia och annat.

Förutom detta bestod dagarna av skrivövningar, inspirationsövningar, bokrecensioner och författarbesök. Gertrud Hellner som bland annat har skrivit Veterinären och Scenario X var där och pratade. Hon hade mycket intressant att säga. Något som fastnade extra var när hon pratade om ”passagen” i ens skrivande. Hon förklarade att det nästan alltid finns ett stycke i en text som en författare vill stryka, innan hen lämnar den ifrån sig för någon annan att läsa. Antingen till ett förlag eller någon skrivarkamrat som ska ge respons. Kanske handlar det stycket om något mycket personligt och självutlämnande från författarens eget liv, eller kanske en åsikt hen har som strider mot samhället. Oftast är det något som bränner i magen och som hen tvivlar på att dela med sig av. Gertruds råd till oss var, skriv det ändå. För enligt henne är det just det där stycket som bildar passagen till läsaren. Det som väcker läsarens intresse, som utmanar och berör. norrkoping

Nu sitter jag på bussen på väg tillbaks till Göteborg. Efter två intensiva dagar i skolbänken var det skönt att jag hann med en liten promenad i Norrköping innan bussen skulle avgå. Fick andas lite frisk luft och beskåda deras ljussättning inför advent och jul. Även om det har varit en mycket givande helg känns det också väldigt skönt att få sitta själv på bussen. Att ge sig tid till att smälta alla intryck från helgen och reflektera över dem. De långa dagarna i skolbänken tar på krafterna. Jag har också på senare tid insett att jag är mycket mer inkännande och känslig för andras energier än vad jag trott. Senast i våras fick jag det här demonstrerat för mig. Jag gick till en kvinna bland annat för att få en alternativ massagebehandling. Denna kvinna är också en mycket vis och medveten människa. Hon har förmågan att kunna se och känna av företeelser utöver det vanliga och kände direkt av min energi. Innan vi knappt hunnit presentera oss för varandra ville hon visa mig något. Hon förklarade att jag hade ett otroligt starkt, stort och ljust energifält. I mina öron lät det positivt och det menade hon också. Men det hon ville poängtera var dock att jag i mitt stora energifält även tar in mycket av andras energier, såväl negativa som positiva. Hon menade på att ibland när jag känner mig illa till mods, trött eller ledsen behöver det inte vara mitt illamående, utan någon annans som jag har tagit över. Det här var en ögonöppnare för mig. I möte med andra människor försöker jag nu tänka mer på detta så att jag inte i onödan tar på mig någon annans negativa känslor.

Mer än tre veckor har gått sedan jag startade utmaningen att skriva ner minst tre positiva händelser från varje dag. Detta för att påverka hjärnan att tänka mer positivt och undvika att fokusera på det negativa som sker. Min slutsats är att det har hjälpt. Trots att jag under den här perioden har haft riktiga skitdagar, för det har jag haft, har jag ändå kunnat urskilja positiva händelser. Tack vare mina nedskrivningar är det nu också dessa jag bäst kommer ihåg. Det är fantastiskt hur hjärnan fungerar, att vi faktiskt kan påverka och lura den. Till och med ändra och skapa nya, mer positiva minnen om man så önskar. Som en kurskamrat berättade för klassen när vi skulle skriva om barndomen. Att har man förträngt barndomen eller har för plågsamma minnen om den, varför inte skriva om din barndom precis så som du önskar att den hade varit?

Avslutningsvis delar jag med mig av min tredje veckas happylist. Det blir den sista. Även om jag inte kommer skriva fler happylistor här kommer jag däremot fortsätta att reflektera och tacka för positiva händelser som sker. Har du inte testat utmaningen ännu kan jag bara rekommendera att göra det, det hjälper!

Glad andra advent!

Tisdag
Underbar soluppgång.
Äntligen återträff med saknad skånevän.
Anlände till efterlängtade Åhus och pappa och det blev go mat och mys framför brasan.

Onsdag
Började dagen med skön meditation.
La till David Hellenius på Instagram, så roliga klipp han lägger upp, många skratt!
Frisk promenad vid Åhus beach.

Torsdag
Började även denna dagen med skön meditation.
Gick på Bodybalance och gjorde bra övningar för min rygg och kropp.
Ett glas vin, filt och lyssnade på en sprakande brasa. Blir knappast mysigare än så!

Fredag
Började morgonen med yoga, ett skönt sätt att väcka igång kroppen!
Samlade material i skogen och pysslade till en dörrkrans och adventsljusstake, tiden försvinner när jag pysslar, älskar det!
Pappa bjöd på varmrökt laxmiddag med chili, lime och romsås- definitivt en av mina favoriträtter!

Lördag
Pysslade och myste till det i min stuga på Vrångö, mycket myskänslor nu i december.
Hade tre underbara vänner över på middag, många goa skratt blev det.
Gjorde stan, dansade och levde ut, såna här kvällar lever man på länge!

Söndag
Vaknade upp med ett leende på läpparna till en underbar liten tomteflicka 🙂
ida
 Solen sken och det glittrade fantastiskt på havet.
Njöt av att bara få ligga i sängen, titta på TV och bara göra ingenting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s